inspIRGENS

«Vær kritisk!»

                        – Marius Irgens

Mandag 19.02.24

«Vær kritisk!»

Ukas tips er like viktig som forrige ukes, men adskillig mer brutalt. De bør helst brukes sammen, alene fungerer de ganske dårlig. Vær kritisk!

Til alt og (nesten) alle!

For de av dere som synes dette ble for brutalt, selv sammen med forrige ukes tips, kommer denne uka med et bonustips: Vær åpen!!

Mandag 12.02.24

«Vær generøs!»

Ukas tips bygger opp til neste ukes tips: Vær generøs!

Med alle, og på alle måter.

Mandag 05.02.24

«Husk å ha ferie!»

Husk å ha ferie! Ikke for mye, ikke for lite. Ikke for sjelden, ikke for ofte. Og det gjelder også om du skal ha kont!

Denne kommer kanskje på feil tidspunkt – for sent for de som glemte å benytte anledningen i jula, og for tidlig for neste ferie for de med dårlig hukommelse – men er ikke mindre viktig for det. (Minner om at NTNU ikke har vinterferie, men det er ikke så lenge til påske i år.) Jeg prøver å være kortere denne gangen, så jeg skal ikke gå inn på hva ferie er og hva som er godkjent grunn til ferie, men Spanskrøret jubileum er ikke et eksempel på det siste.

Mandag 29.01.24

«Alt blir bedre med studenter!»

Jeg hadde tenkt at denne skulle være kort. Bare det som står der, ingenting mer! Men – så begynte jeg å tenke. Hva betyr dette? Hvilke studenter? Jo, for meg er jo den lett, men kanskje andre, med andre studenter, ikke helt tenker det samme. Og hva med «alt», Marius? Her burde du ha med en presis definisjon, for du kan komme med ganske mange moteksempler når du tenker deg om. Jeg håper dere ikke tar det ille opp, men jeg kom etter hvert på en god del eksempler der jeg nok kom til at det ville være klart best uten studenter. Og når jeg først var i gang, så var det noen gråsoner der «med» også fikk gjennomgå. (Mulig alt dette kan regnes som yrkesskade for en matematiker.) Eiendomsmeglere har et mantra som vel på godt norsk lyder «location, location, location» og når det gjelder slike korte bastante setninger som her, så gjelder vel i minst like stor grad «kontekst, kontekst, kontekst». Og for en stor del av livet mitt kan jeg si at jeg kan stå inne for at det er en kontekst der «alt blir bedre med studenter». Jeg håper mange av dere vil oppleve det samme med elever.

Postskript: Nå som det som skulle bli det korteste innlegget allerede har blitt det lengste, tar jeg meg råd til noen ord til. Aller først, gratulerer med jubileumsåret! Dere er den flotteste studentgruppen og linjeforeningen en programleder kunne fått, og jeg synes sitatet passer flott til starten av jubileumsåret. Og i tilfelle jeg skulle ønske å bli statsråd noen gang, så vil jeg påpeke at ukas råd/livsvisdom kommer fra vår prodekanus for utdanning, Roger Midtstrøm. Siteringstegnene er ikke ment sarkastisk, men for å redde mitt fremtidige politiske liv. Hvordan det er riktig å sitere dette videre for eventuelle politikerspirer blant dere bør nok hver og en av dere ta opp med mediestanden i forkant.

Mandag 11.12.23

«Joy does not come from what you do, it flows into what you do and thus into this world from deep within you. »

Vi nærmer oss nytt semester, og for mange betyr det valg som skal gjøres. Hvilken retning skal jeg velge? Hvilke fag skal jeg ta? og sikkert mange flere. Personlig finner jeg store glede i å finne glede i det jeg gjør. (OK, litt fornøyd med den setningen.) Og da er det kanskje ikke så viktig hva du velger. Det blir gøy uansett. Muligheten er i hvert fall der. Her er en minst like cheesy versjon dere kan gruble over: Joy does not come from what you do, it flows into what you do and thus into this world from deep within you. (Fra Eckhart Tolle?)

Mandag 04.12.23

«Success is going from failure to failure with no loss of enthusiasm.»

Nå som eksamensperioden enten er godt i gang eller nærmer seg med stormskritt er det på tide å fokusere litt på det å lykkes. Et sitat som (feilaktig?) knyttes til både Churchill og Lincoln og som passer godt til eksamen starter «Success is not final....» (Fortsettelsen kan definitivt også være relevant i eksamensperioden!) Et annet sitat (antagelig like feilaktig knyttet til Churchill) er «Success is going from failure to failure with no loss of enthusiasm.» Før du tenker at ukas innspill krever dyp analyse og omfattende nettsøk – STOPP. Tilbake til eksamensforberedelsene.

Mandag 27.11.23

«Kvelden før eksamen, les et dikt.»

Jeg har ikke vitenskapelig bevis for ukas råd, men jeg er sterk i troen. Inspirert av årstiden og forrige ukes råd: Kvelden før eksamen, les et dikt. (Eller gjør noe helt annet enn å lese til eksamen. Dette forutsetter selvfølgelig at du har lest noe til eksamen før siste kvelden, men på den annen side, hvis du ikke har begynt å se på faget før kvelden før eksamen, så gjør det kanskje ikke så stor forskjell.)

Mandag 20.11.23

«Skriv på nynorsk oftere!»

Forrige ukes medbidragsyter Arnulf Øverland var riksmålsforkjemper. Ukens tips er en motvekt til dette, og kanskje mest rettet mot de av oss som er bokmålsbrukere: Skriv på nynorsk oftere! Det er mye dårlig bokmål som ikke er mulig å skrive på nynorsk. Min egen erfaring kommer mest fra eksamensoppgaver. Når dere sitter med en eksamen er det kanskje ikke alt språket virker like klart, men tro meg, hadde det ikke også skulle skrives på nynorsk kunne i hvert fall mine oppgavetekster vært mye verre.

Mandag 13.11.23

«Den største glede du kan ha, det er å gjøre andre glad!»

Denne ukens bidrag er en blanding av råd og livserfaring. Og det er et ordtak på rim: Den største glede du kan ha, det er å gjøre andre glad! Så om jeg kan glede noen av dere med disse mer eller mindre seriøse innspillene, så er det verd ubehaget. For de av dere som trenger en litt mer tung og alvorstynget versjon, så kan jeg anbefale Arnulf Øverlands «En hustavle».

Mandag 06.11.23

«You've got to be kidding!»

Jeg har blitt spurt av webkomiteen om å dele noen av mine beste quotes, livserfaring, råd og tips. Min første reaksjon var, som den burde være: «You’ve got to be kidding!» Men jeg har en uvane å si ja til ubehagelige ting, og et ønske om å si ja til Spanskrøret, så i et svakt øyeblikk tror jeg at jeg sa ja. Men nå som jeg sitter her og prøver å skrive ned noen av ideene jeg hadde, så tror jeg det første som kommer er: Blir du spurt om noe slikt, så gå i dekning eller finn en vei ut. Vurder likevel dette rådet opp mot neste ukes gullkorn.